095. At-Tin – التين


     
95. Surah
AT-TIN
THE FIG
FÜGE
          
Introduction to Surah AT-TIN (THE FIG) with Sayyid Abul Ala Maududi- Tafhim al-Qur'an - The Meaning of the Qur'an
     


Name

The Surah has been so named after the very first word at-tin.

Period of Revelation

Majority of scholars regard it as a Makki revelation, a manifest symbol of which is the use of the words hadh-al-balad-il-amin (this city of peace) for Makkah. Obviously, if it had been revealed at Madinah, it would not be correct to use the words “this city” for Makkah. Besides, a study of the contents of the Surah shows that it belongs to the earliest period of Makkah, for in it there is no sign whatever to indicate that during the period of its revelation any conflict had started between Islam and unbelief. Moreover, it reflects the same style of the earliest revelations of Makkah period in which briefly and succinctly the people have been made to realize that the judgment of the Hereafter is necessary and absolutely rational.


     
Bevezetés az AT-TIN (FÜGE) szúrához Sayyid Abul Ala Maududi - Tafhim al-Qur'an - A Korán Jelentése című munkája nyomán
     


Elnevezés

Az at-tin, füge a Szúra első szava és egyben címe.

A kinyilatkoztatás ideje

A hittudósok többsége Mekkai kinyilatkoztatásnak tartja. Ezt jelzik a következő szavak: hadh-al-balad-il-amin, „ez a béke otthona v. városa”. Ez egyértelműen Mekka. Ha Medinai Szúra lenne, akkor a balad, azaz város szó már Medinára vonatkozna, mert akkor már az volt „a” város, de ebben a szóösszetételben Medina sohasem szerepelt, ez tipikusan Mekkát jelző kifejezés a Sérthetetlen Szentéllyel. A stílusjegyek és tartalom alapján a legkorábbi Mekkai időszakban született, amikor még az Iszlám hirdetésének nem volt ellenzője. Tömör, könnyen megjegyezhető stílusban jelzi a Túlvilág és a Végelszámolás valóságát, felhívja a figyelmet ennek szem előtt tartására.     

Surah 95
AT-TIN

95. szura
AT-TIN

THE FIGFÜGE
Total Verses: 8Összes vers: 8
Revealed in: MeccaKinyilatkoztatva: Mekka
     


بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ
(1 : 1)

In the name of God, Most Gracious, Most Merciful

A Mindenható és Könyörületes Allah nevében

بِّسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ وَٱلتِّينِ وَٱلزَّيْتُونِ
(95 : 1)
1. By the Fig and the Olive [1],


1. A Fügére és az Olivára [1],

وَطُورِ سِينِينَ
(95 : 2)
2. And the Mount of Sinai [2],


2. A Sinai Hegyre [2],

وَهَٰذَا ٱلْبَلَدِ ٱلْأَمِينِ
(95 : 3)
3. And this City of security [3],-


3. Ez a Biztonság Városa [3],

لَقَدْ خَلَقْنَا ٱلْإِنسَٰنَ فِىٓ أَحْسَنِ تَقْوِيمٍۢ
(95 : 4)
4. We have indeed created man in the best of moulds [4],


4. Mi az embert a legjobb felépítményben teremtettük meg [4].

ثُمَّ رَدَدْنَٰهُ أَسْفَلَ سَٰفِلِينَ
(95 : 5)
5. Then do We abase him (to be) the lowest of the low [5],-


5. Majd bevetettük őt a mélységek mélységébe [5],

إِلَّا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ وَعَمِلُوا۟ ٱلصَّٰلِحَٰتِ فَلَهُمْ أَجْرٌ غَيْرُ مَمْنُونٍۢ
(95 : 6)
6. Except such as believe and do righteous deeds: For they shall have a reward unfailing.


6. Kivéve azokat, kik hisznek, jókat cselekszenek, mert számukra kiapadhatatlan bér jár.

فَمَا يُكَذِّبُكَ بَعْدُ بِٱلدِّينِ
(95 : 7)
7. Then what can, after this, contradict thee, as to the judgment (to come)?


7. Akkor mi az, mi cáfolja számodra a Végítélet (eljövetelét)?

أَلَيْسَ ٱللَّهُ بِأَحْكَمِ ٱلْحَٰكِمِينَ
(95 : 8)
8. Is not Allah the wisest of judges?


8. Hát nem Allah tán a legbölcsebb Ítélő?


     
Footnotes
Lábjegyzet
     
[1] The substantive proposition is in verses 4-8, and it is clinched by an appeal to four sacred symbols, viz., – the Fig, – the Olive, – Mount Sinai, and – the sacred City of Makkah.[1] A tényleges következtetések, a 4-8 versben jönnek, azokat a gondolatokat vezetik fel a szólítások, melyek most négy szimbólumot idéznek meg: Fügét, Olivát, Sinai Hegyet és Mekka szent városát.

[2] This was the Mountain on which the Law was given to Moses. See 19:52.[2] Ez az a Hegy, ahol Mózes a szólítást kapta a Küldetésre. Lásd 19:52.

[3] “This City of security” is undoubtedly Makkah. Even in Pagan times its sacred character was respected, and no fighting was allowed in its territory. But the same City, with all its sacred associations, persecuted the greatest of the Prophets and gave itself up for a time to idolatry and sin, thus presenting the contrast of the best and the worst.

Having discussed the four symbols in detail, let us consider them together. It is clear that they refer to Allah’s Light or Revelation, which offers man the highest destiny if he will follow the Way. Makkah stands for Islam, Sinai for Israel, and the Mount of Olives for Christ’s original and pure Message.[3] „Biztonság Városa”, kétségtelenül Mekka. Még a Pogány korban is megőrizte Szent város jellegét. Háború, viszály nem volt megengedett területén. Ez a megszentelt város, egy időre a bűn útjára lépett és üldözte a Próféták legkiválóbbikát, aki vissza akarta terelni a helyes útra. Így Mekka egyidejűleg képviselte a legjobbat és a legrosszabbat.

A négy szimbólumot együtt vizsgálva a következőkre jutunk: Világos, hogy mind a négy Allah Igazságát jelképezi, mellyel az Úr az embert egy emelkedettebb állapotba kívánja hozni, ha ő hajlandó az utat követni. Mekka az Iszlámot, Sinai Izraelt, Mózes küldetését, az Oliva pedig az Olajfák Hegyét, Jézus szolgálatát jelenti.

[4] Taqwim: mould, symmetry, form, nature, constitution. There is no fault in Allah’s creation. To man Allah gave the purest and best nature, and man’s duty is to preserve the pattern on which Allah has made him: 30:30.[4] Arab szövegben „Taqwim”, szimmetriát, részarányt, természetet, felépítményt jelent. Allah teremtésében nincs hiba. Allah az embernek a legtisztább jellemet, természetet adta és az ember feladata ennek megőrzése. (30:30)

[5] If man rebels against Allah, and follows after evil, he will be abased to the lowest possible position. For Judgment is sure. Those who use their faculties aright and follow Allah’s Law will reach the high and noble destiny intended for them. That reward will not be temporary, but unfailing.[5] Miután Allah a legjobb és legtisztább képességeket adta az embernek, elvárás, hogy azokat ne a bűn útján és az Ő megtagadásában kamatoztassa. Ha mégis ezt teszi, Allah Törvénye ellen vét és Ő lealacsonyítja őt. Aki pedig a ráruházott készségeket jóravalóan használja, szép viszonzásban részesül és emelkedettebb helyre ér.